Pinewood Studio

PINEWOOD ISKANDAR MALAYSIA STUDIOS

2014 – Iskandar Johor
Broadcast Centre

The architectural concept is brought forth by the adaptation to the site context. The site is located amongst the natural setting of the Johor’s wetland with its adjacency to the Straits of Johor. The site is sealed with green canopy and offers a self-sustaining ecology. The primary architectural idea is in creating structures in a process that is environmentally responsible and resource-efficient throughout a building’s life cycle.

For operation purposes, the grate-levels are regulated to allow easy vehicular and public access. Calculating the cut and fill of soil volume carefully, the need for earth importation and removal is minimized. However, this still leaves a lot to desire in creating the natural atmosphere and character that it once had. To balance off this circumstance, the building forms are made so that the landscape skyline is re-introduced into the site. This is expressed in the undulation of the roof design on the building blocks.

The notion is to recreate landscape with the crowning to these otherwise bare functional boxes. The canopy of the roof extends as a continuation to the tree top canopy within the natural state of the site.

Functionally, the roof canopy not only acts as a shelter from the sun’s ray, it also works as a collector for grey water as a recycling strategy. It is also an architectural element that lends itself to noise control and acoustic requirements. The essence of building design is an optimization of its site environment by complimenting each other in a creative form while still bearing its responsibility to function as a television and filming facility. This concept is further articulated in the design by paying homage towards the retention pond next to the site via the building orientation to maximize vista lines. This generates a different rendition to the site’s ecology and its establishment of relationship with its occupants.

Site Area
50 acres

Gross Floor Area
81,099.60 sq.m (Phase 1)

Development Components
1-storey TV Studio (5,636 sq.m)
2-storey Production Block (2,970 sq.m)
3-storey Technical Block (6,276 sq.m)
3-storey Production Annex Block (3,879 sq.m)
1-storey Film Stage 1 (7,254 sq.m)
3-storey Film Ancillary Block 1 (6,860 sq.m)
1-storey Film Stage 2 (2,996 sq.m)
2-storey Film Ancillary Block 2 (1,375 sq.m)
2-storey Workshop Blocks (4317 sq.m)
2-storey Central Plant (3030 sq.m)
1-storey Antenna Farm (103 sq.m)
1 Backlot (10 acres)

No. of Car Parks
765

  • Lend Lease Projects (M) Sdn Bhd
  • Web Structures
  • Norman Disney & Young Sdn Bhd
  • KPK Quantity Surveyors (Semenanjung) Sdn Bhd
  • AJM Planning & Urban Design Group
  • SD2 Sdn Bhd
  • GDP Interiors Sdn Bhd
  • Arup Singapore Pte Ltd

RECENT WORKS